2021-ųjų „Pajūrio naujienų“ Metų žmogus: slapta svajonė ir gumulas gerklėje

2021-ųjų „Pajūrio naujienų“ Metų žmogus: slapta svajonė ir gumulas gerklėje

„Savo darbą mėgstu daryti tyliai. Viešumas – ne man“, – prisipažino 2021-ųjų Metų žmogumi išrinkta Kretingos ligoninės vidaus ligų gydytoja Vidaus ligų skyriaus vedėja 61-erių Alma Jankauskienė.

Šį „Pajūrio naujienų“ skaitytojų jai skirtą įvertinimą gydytoja adresavo ne sau: „Gydytojas nedirba vienas. Labai svarbu – kolektyvas, kolegos gydytojai, visas medicinos personalas. Be jų vienas žmogus nieko nepasiektų, ypač, kai kalbame apie žmogaus sveikatą, išgelbėtą gyvybę.“

 

Skambučiai – ir iš Vokietijos

Skambučiai – ir iš Vokietijos Nežiūrint skaitytojų aktyvumo internetu, paskelbusi 2021ųjų Metų žmogaus rinkimus, „Pajūrio naujienų“ redakcija kaip niekada sulaukė skambučių telefonu gausos. Pastarieji dveji pandemijos metai sugrąžino mus prie gyvo žodžio, prie poreikio bendrauti, išsikalbėti, išsisakyti. Būtent dėl skambučių telefonu gydytoja A. Jankauskienė ir tapo rinkimų lydere – už ją balsavo 56 proc. skaitytojų, nesuabejojusių, kad ši darbui pasišventusi moteris ir turi tapti Metų žmogumi. Gerą žodį gydytojai skyrė kretingiškiai, Darbėnų, Salantų, Vydmantų krašto žmonės, redakcija sulaukė skambučių ir iš Vokietijos – skambinusieji sakė negalėję to nepadaryti, nes gydytojos pagalba buvusi labai svarbi jų šeimai. Buvo malonu girdėti, kad gydytoja A. Jankauskienė – rūpestinga, atidi, gebanti įsiklausyti į paciento lūkesčius, o svarbiausia, – profesionali, kompetentinga, pasiaukojusi nelengvam gydytojo darbui.

Manė, kad pasirinks inžineriją 

Jankauskienė, Kretingoje dirbti pradėjusi 1987-aisiais, baigusi Kauno medicinos institutą, yra kilusi iš Rietavo krašto: gimė Endriejave, po to, būdama dvejų metų mergaitė, su tėvais apsigyveno Rietave. Pasirinkti profesiją įtakos niekas kaip ir nedarė – nei mokytojai, nei tėvai. „Gerai sekėsi tikslieji mokslai, tad visi galvojo, kad greičiausiai pasirinksiu inžineriją. Tačiau slapta svajonė buvo tapti gydytoja, nes, mano požiūriu, šis darbas suteikia galimybę bendrauti su žmonėmis“, – teigė gydytoja. Moteris gerai atsimena vaikystę, kai jos tėvas veterinarijos gydytojas Jonas Pakštys ją imdavo kartu pas savuosius „pacientus“. „Važiuodavome motociklu, matydavau instrumentus, kuriais tėvas dirbdavo, visada įspūdį darė jo kontora ir joje esanti vaistų spinta. Iki šiol atminty dar išlikęs tas vaistų kvapas, – A. Jankauskienė sakė mananti, kad vaikystės potyriai irgi turėję įtakos jos pasirinkimui. – Matyt, kažkur pasąmonėje glūdėjo jausmas, kad visada galima kažkam padėti.“

Medikus alina krūviai

Gydytoja prisipažino, kad savo darbe ji geriausiai ir jaučiasi padėjusi žmogui. Nesvarbu, žodžiu, patarimu ar profesine kompetencija. „Visada apima geras jausmas, kai pavyksta žmogų išgydyti ūmios ligos atveju, gera žinoti, ir kai lėtinėmis ligomis sergantys vyresnio amžiaus pacientai vis dar turi galimybę džiaugtis gyvenimu“, – A. Jankauskienė sakė per ilgus savo darbo metus atmintinai žinanti savo pacientų diagnozes, problemas – būna, kad nė kortelės nereikia atsiversti. Tačiau gydytojai jos darbe nepatinka medikus alinantys darbo krūviai: jie – per dideli, nors pagal statistiką Lietuva, teigiama, ir taip turi per daug medicinos personalo. „Tai nėra teisinga. Galbūt didžiosiose ligoninėse, kur yra daugiau specialistų, daugiau personalo, medikų krūvių problemos sprendžiamos kitaip. Tačiau rajonų ligoninėse krūviai tikrai yra per dideli“, – A. Jankauskienės nuomone, problemai spręsti reikėtų kitokio valstybės požiūrio į realią situaciją. Kretingos ligoninės Vidaus ligų skyriuje šiuo metu dirba 5 gydytojai, 18 slaugytojų, 20 jų padėjėjų. Ne pandeminėmis sąlygomis pacientams buvo įrengta 40 slaugos lovų ir 36 – sergantiesiems vidaus ligomis.

COVID-19 – klastinga liga

Kretingos ligoninės medikams teko ir išbandymas COVID-19 liga. „Užklupęs kovidas buvo didelė nežinomybė, tad teko daug domėtis, skaityti, konsultuotis. Kai kovido liga sergantys pacientai buvo pradėti gydyti pas mus, teko ne tik perorganizuoti darbą, bet ir patirti šios ligos klastą, kai, be kovido, pacientus ištinka insultai, infarktai, kitos bėdos“, – A. Jankauskienė sakė, kad ji ir jos kolegos gydytojai tikrai negalvojo, kad pandeminė situacija užsitęs tiek ilgai. Tačiau antrieji kovido metai medikus išmokė numatyti ligos eigą ir galimybes padėti pacientui. Neaplenkė gydytojos A. Jankauskienės ir pacientų netektys: nemažai mirčių – vyresnio amžiaus žmonių, turėjusių gretutinių ligų, ne mažiau skaudi reakcija į žinią, jeigu mirė ir jaunesnis pacientas, patikėtas uostamiesčio medicinos įstaigoms. „Pirmą kartą pajutau gerklėje nenuryjamą gumulą, – savo psichologinę reakciją į mirtis dėl kovido įvardino gydytoja. – Ir apskritai, prie mirties priprasti neįmanoma: regis, miršta pacientas, sulaukęs garbaus amžiaus, nugyvenęs ilgą gyvenimą, tačiau emocija – tai pati, kaip ir pirmąjį kartą.“ Gydytoja A. Jankauskienė įsitikinusi, kad įveikti pandemiją, išvengti mirčių yra tik vienas kelias – pasiskiepyti, nes vis dėlto mirtys dėl kovido daugiausiai užklupo nepasiskiepijusius pacientus.

Atlaikyti padeda kolegos ir šeima

A. Jankauskienės požiūriu, atlaikyti didelius darbo krūvius, pacientų netektis padeda geri kolegos ir šeima. „Visada yra lengviau, kai turi, kam išsakyti emociją, pasitarti, kai jauti palaikymą, patiri kolegų supratingumą“, – A. Jankauskienė sakė, kad ji turi puikius kolegas gydytojus Vaidą Černiauską, Tadą Šopagą, Auksuolį Mickevičių, be kurių nė neįsivaizduotų savo kasdienio darbo. Anot gydytojos, neįmanoma būtų ir be šeimos – jau suaugusių vaikų– sūnų Liudviko ir Jono bei dukters Ievos. „Būtent šeima palaiko morališkai, man svarbu, kad aš jiems rūpiu. Sunkusis laikas, kai reikėjo auginti vaikus ir derinti darbą ligoninėje, jau praėjo“, – teigė moteris. Atsipalaiduoti ir pailsėti jai padeda knygos, kelionės – į jas gydytoja išsirengia su jaunystės draugais, su kuriais ryšiai nenutrūkę nuo instituto laikų. „Visada labai laukiu Kalėdų. Man patinka išpuošti namus, o gražiausios metų šventės neįsivaizduoju be filmų kalėdine tema“, – linksmai apie savo pomėgius pasakojo medikė. Naujųjų metų proga „Pajūrio naujienų“ skaitytojams, Kretingos krašto žmonėms ji palinkėjo meilės: kad tėvai mylėtų savo vaikus, kol šie dar maži, ir kad jie išaugtų dorais žmonėmis, savo tėvų nepaliktų, rūpintųsi senatvėje. „Ir kad tas rūpestis būtų ne dirbtinis, o iš širdies. Seni žmonės yra aukso vertės, jie – svarbi visuomenės dalis, nes tai – ir žinios, ir mums visiems būtina gyvenimo patirtis“, – kalbėjo 2021-ųjų Metų žmogumi išrinkta gydytoja A. Jankauskienė.

Straipsnis paruoštas Audronės Puišienės, “Pajūrio naujienos”, 2021-12-31